Najlepsze gofry ever! - Flow Mummmy
Uncategorized

Najlepsze gofry ever!

Powiem szczerze – posiadanie w domu gofrownicy jest prawie tak samo zajebiste jak  znalezienie w kieszeni zapomnianych spodni 100 zł. Nie zdarza się często, ale sprawia że cały dzień wydaje się o wiele fajniejszy.  Gofry robimy prawie codziennie przez jakiś tydzień lub dwa, a później zapominamy o gofrownicy na ponad miesiąc. Zbyt wiele szczęścia potrafi przytłoczyć, a my wolimy żeby takie cudowności nam się nie nudziły.

Gofry każdej z nas kojarzą się z jednym –  z wakacjami! I to takimi nad Bałtykiem. Kupowane w budkach przy plaży, chrupiące i puszyste. Niestety domowe gofrownice mają o wiele słabszą moc niż te profesjonalne i przez to wykonanie idealnych wafli może być nieco trudniejsze. Na szczęście macie mnie, a ja już dawno temu znalazłam przepis na najlepsze domowe gofry. Ave JA!

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna – 2,5 szkl.
  • cukier biały – 0,5 szkl.
  • mleko – 0,75 szkl.
  • woda – 1 szkl.
  • olej – 0,5 szkl.
  • jajka – 4 szt.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy – opakowanie
  • szczypta soli

W gofrach ważny jest sposób przygotowania i użycie wszystkich składników. Wiem po sobie, że czasami do przepisu zamiast np. wody daję mleko itp. (któraś z Was tak jeszcze robi?!), tu każda rzecz ma znaczenie. Nawet ta sól – nie chodzi tylko o to, że posolone białka szybciej się ubijają, dzięki niej także gofry będą bardziej chrupiące z zewnątrz.

Ale od początku: w misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce miksujemy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, następnie wlewamy powoli mleko, wodę, olej. Później dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy zmiksowane białka i delikatnie mieszamy – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Gofry pieczemy ok. 4-6 minut (to niestety zależy od sprzętu jaki macie). Nie powinny przywierać, chociaż mi ostatnio to się zdarza, więc przed wlaniem masy smaruję płytki roztopionym masłem za pomocą pędzelka.

Smacznego!!!!

   Send article as PDF   

28 komentarzy

  • :)) Czytuję Twojego bloga prawie codziennie i czasem widzę siebie pomimo ze mam tylko jedno dziecko:-)
    Dobre gofry to faktycznie – prawie jak wygrana na loterii.!

    PS. Cukier wanilinowy – nie waniliowy:-D

    • nie 🙂 są dwa rodzaje: waniliowy i wanilinowy 🙂 ja używam waniliowego, cukru z dodatkiem wanilii :))

  • Wyglądają pysznie, szkoda że nie mam własnej gofrownicy. Ale i tak uważam że najlepiej smakują gofry nad morzem.

    • Proszę mi wierzyć… Od miesiąca jestem szczęśliwą posiadaczką gofrownicy polskiej marki o dużej mocy 1300 W. Lepsze niż nad morzem.

  • Sprawdzę, bo moje zawsze jakieś takie niedorobione. Chociaż mój przepis jest chyba najlepszy, bo gwarantuje zjedzenie jednego a nie dziesięciu:)

  • No super przepis na gofry, na pewno go wypróbuję bo ja już długo szukam przepisu na idealne gofry, bo uważam, że naprawdę trudno zrobić takie właśnie gofry idealne, z prawdziwego zdarzenia. Kiedyś kupiłem te sklepowe i to była po prostu wielka porażka, chemia, chemia i jeszcze raz chemia, szkoda gadać.

  • Widzę tutaj kolejny bardzo fajny pomysł na wykonanie gofrów. Sama robię je na różne sposoby w zależności od chęci smakowych. Od siebie mogę dodać też taki prosty sposób na nie jaki zawsze się udaje http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ choć wiadomo że wszystko to kwestia gustu. Ja lubię dużo dodatków w postaci owoców lub syropu klonowego.

  • Sama pstrykasz te piękne zdjęcia do bloga? Gofry wyszły obłędnie apetycznie! 🙂

  • Że tak przewrotnie zapytam (ja wiem od “że” zdania nie zaczynamy:)), jak ten przepis ma się do diety redukcyjnej? 🙂 🙂

    • ten przepis jest na blogu od roku, więc raczej wtedy na diecie ni byłam haha

  • fakt najlepsze!!!w niedzielę o 19 wysłałam chłopaków po gofrownicę…wyszły meeega dzięki;)

    • nie wiem, ja nie mam profesjonalnej, więc jej moc jest raczej słaba, a wychodzą super!

  • Wyglądają pysznie, aż mi narobiłaś chęci na nie, chyba dzisiaj wyjmę z szafy swojego dezala i też zrobię gofry, dzieciaki się ucieszą jak wrócą ze szkoły. Pozdrawiam

  • Gofry wyszły obłędne! Dzieciaki stwierdziły że lepsze jak nad morzem. Dzięki za przepis 🙂

  • Wyglądają cudnie ale pracochłonny przepis ? ;(
    Czemu życie nie może być proste i żeby można było wszystko wsypać do garnka i pomieszać łyżką i smażyć ?? ;D

Leave a Comment