Najlepsza wiosenna zupa (z młodymi ziemniaczkami, bobem i makaronem). - Flow Mummmy
LIFESTYLE W KUCHNI

Najlepsza wiosenna zupa (z młodymi ziemniaczkami, bobem i makaronem).

Mam wrażenie, że każdy rodzic w swojej karierze, ma etap wypróbowywania wszystkich istniejących sposobów na to, żeby jego dziecko zaczęło kochać warzywa. Najczęściej sami pod sobą dołki kopiemy, bo zwyczajnie często tych warzyw sami mało jemy! Tak tak. Jeżeli nasze dziecko widzi nas zapychających się słodką bułką, to mu się nie dziwmy, że na widok brokuła ma konkretny odruch. U mnie to działa. Odkąd sama jem mnóstwo warzyw, widzę mega postęp w diecie dzieci.

Drugim sposobem na namówienie dzieci na zdrowy, fit, healthy i każdy inny, lifestyle, to koktajle i zupy. Koktajle wiadomo – zawsze są słodkie, bo oprócz warzyw dodaje się owoce. Tutaj aż tak bym sobie brawa nie biła i medali na sobie nie wieszała, no ale jednak! Codzienna dawka szpinaku to nie byle co! A zupy? Oj zupy to ja uwielbiam, M uwielbia, więc chyba moje dzieci już we krwi mają tę miłość.

Co ciekawe… Moje dzieci nie jadają bobu. W sensie jedzą go w tej zupie, nigdzie indziej. Z drugiej strony to miłe, bo więcej zostaje dla mnie :))

Co ważne: w zupach musi być makaron. ZAWSZE! Nie ryż, nie jakieś ptysie groszkowe, tylko MAKARON! Jadłaś kiedyś zupę z kiepskim makaronem? Ja jadłam. Nie polecam. Lubella Jajeczna 5 jaj nitki ma w swoim składzie tylko mąkę i jajka. I uwierz mi, nawet gdybym chciała wzbić się na wyżyny swoich kulinarnych możliwości i zafundować swoim dzieciom domowy makaron, to po 1 – miałabym dość gotowania na jakieś 5 lat. A po 2 – nie ma opcji, żeby mój wyszedł tak dobry.

WIOSENNA ZUPA Z MAKARONEM (z młodymi ziemniakami i bobem)

Składniki:

1,5 litra bulionu warzywnego (ja gotuję włoszczyznę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i jednym suszonym grzybkiem przez ok. 1,5 h)

0,5 kg młodych ziemniaków

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

garść fasolki szparagowej

kilka różyczek kalafiora

kilka różyczek brokuła

0,5 kg bobu (ugotowanego i obranego)

makaron Lubella jajeczna 5 jaj nitki

Po pierwsze wywar. Możesz użyć dowolnego, ja uwielbiam warzywny z dodatkiem jednego suszonego grzybka. Najczęściej przygotowuję go dzień wcześniej, żeby już w dniu gotowania zupy za bardzo nie kombinować.

W garnku, na łyżce masła, podsmażam pokrojony ząbek czosnku i dodaję pokrojone ziemniaki. Chwilę podsmażam i zalewam gorącym bulionem. Dodaję od razu fasolkę i gotuję przez ok. 10 min. Następnie dodaję kalafior i brokuła. Gotuję kolejne 5-10 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaję ugotowany i obrany bób, i ewentualnie doprawiam zupę solą i pieprzem.

W osobnym garnku gotuję makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki, nie chcę, żeby przez przypadek się rozgotował. Zresztą, cała frajda jest w tym, żeby to dzieci same nałożyły sobie swoją porcję.

Ta zupa to kwintesencja wiosny. I jasne, możesz modyfikować warzywa jak chcesz, możesz dodać groszek, kalarepę, cukinię, wszystko co lubisz. I to jest w niej najlepsze. No i koniecznie ugotuj od razu podwójną porcję – kto to widział, żeby codziennie gotować inny obiad?!


www.pdf24.org    Send article as PDF   

Leave a Comment