Wrzucam Wam szybciutko przepis na najzdrowszy “chleb” świata.
Chlebem bym go jednak nie nazwała. Nie zrobisz z niego kanapki do pracy czy szkoły, bo przerwa na lunch musiałaby mieć jakąś godzinę- tyle się go żuje. Trzeba jednak przyznać, że jest naprawdę pyszny, zdrowy i w ogóle sprawia, że się czuję jak jakaś hippiska kiedy go jem (a musicie wiedzieć, że hippiską kiedyś trochę bywałam! i tamten klimat jest mi niezwykle bliski). Jego minusem jest to, że jednak jest drogi, ale że mężowi 10 kanapek z niego na kolację nie zrobisz bo by do rana chłop nie skończył ich jeść, raz na jakieś czas można zaszaleć.
CHLEB ZMIENIAJĄCY ŻYCIE
1 szklanka nasion (wymieszałam słonecznik z dynią),
¾ szklanki orzechów (u mnie nerkowce),
½ szklanki siemienia lnianego,
1,5 szklanki płatków owsianych,
2 łyżki nasion chia (ja osobiście uwielbiam, ale można pominąć),
4 kopiaste łyżki zmielonych nasion babki płesznik (w aptece pod nazwą ISPAGUL),
szczypta soli,
1 łyżka miodu syropu klonowego (miodu, syropu z agawy, ksylitolu, whatever)
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (ale rzepakowy też się nada)
1,5 szklanki wody
¾ szklanki orzechów (u mnie nerkowce),
½ szklanki siemienia lnianego,
1,5 szklanki płatków owsianych,
2 łyżki nasion chia (ja osobiście uwielbiam, ale można pominąć),
4 kopiaste łyżki zmielonych nasion babki płesznik (w aptece pod nazwą ISPAGUL),
szczypta soli,
1 łyżka miodu syropu klonowego (miodu, syropu z agawy, ksylitolu, whatever)
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (ale rzepakowy też się nada)
1,5 szklanki wody
Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na minimum 2 godziny, żeby ładnie wchłonęły wszystkie płyny. Pieczemy w 180 stopniach w dwóch etapach:
1. 20 min w keksówce
2. 40 min wyciągnięty z formy.
Chlebek zostawiamy w piekarniku do ostudzenia (z otwartymi drzwiczkami), później nawet na całą noc, żeby porządnie się schłodził (inaczej będzie rozpadał się przy krojeniu).
Można jeść 🙂 A i lepiej, żeby nóż był ostry 🙂
Smacznego!
Pycha!!!! Zrobię, bo taki kiedyś wcinałam aż uszy się trzęsły!!
rób! ja jak jadłam pierwszy raz to ze smalcem i ogórasem- ale wypas był!!!
Mmm, uwielbiam takie czystoziarniste chleby, bez mąki. A czy bez babki się obejdzie? I siemię lniane ma być całe, nie mielone, tak?
ja siemie lniane dałam całe 🙂 ta babka płesznik nie wiem czy jest obowiązkowa, chociaż fantastycznie scala chleb, i super działa na jelita (w aptece albo sklepie ze zdrową żywnościa kiedyś kupiłam i kosztowała 9zł paczka która starcza na naprawdę długo- to jest to samo co “Colon C” który kosztuje 5 razy więcej)- może dać zamiast niej zmielone siemie lniane? na pewno obowiązkowe nie są nasionka chia.
można zastąpić ziarenka zmielonym siemieniem. I babkę też. Po prostu daj 7 łyżek zmielonego siemienia i wszystko wyjdzie super 🙂
http://www.karatechcnc.com/?keyword=cheap-Air-Jordan-Son-Of-Mars-Low-Tour-Yellow-Grape-Ice&id=4693cheap Air Jordan Son Of Mars Low Tour Yellow Grape Ice
jordan retro 11 all black http://www.karatechcnc.com/?keyword=jordan-retro-11-all-black&id=5421